gastric bypass

De eerste dagen na mijn GBP -starten met voeding

De dag na mijn operatie mocht ik beginnen met 50 ml water per uur te drinken. Ik was heel blij want het was eigenlijk van twee avonden er voor geleden dat ik nog gegeten/gedronken had.

IMG_9638
50 ml water per uur

Ik dronk dus netjes elk uur de 50 ml die ik mocht, maar echt verdeeld over het uur, niet in 1 keer. Tegen de avond aan begon ik wel misselijk te worden en kreeg ik van de verpleegkundige nog iets intraveneus ingespoten alvorens ze het infuus zou verwijderen. Want ja, ik mocht naar huis gaan hé 🙂 

De tweede dag mocht ik 100 ml water per uur drinken.

0EFEF343-C2BD-468B-A58A-2DA9F34E0C82
100 ml water per uur. Dit werd elk uur terug afgemeten.

Dit werd elk uur wel goed afgemeten, maar ik heb veel minder gedronken, aangezien ik de hele dag met een misselijk gevoel bleef zitten. Ook heb ik veel geslapen, dus ik was ook niet elk uur wakker 😉 Aangezien ik niet meer in het ziekenhuis was, was mijn medicatie aangepast. Ik mocht enkel Dafalgan Instant gebruiken bij pijn, maximum 4x per dag, maar dat was ZO vies, dat ik dat maar 1 keer gebruikt heb… Ook moest ik mezelf inspuiten met Clexane, dat zijn spuitjes tegen het flebitis. De sociale dienst van het ziekenhuis had gevraagd of ze hier een thuisverpleegkundige voor moesten regelen, maar aangezien ik zelf ook verpleegkundige ben, deed ik het liever zelf.

Op dag 3 mocht ik beginnen met melkproducten, telkens 1 à 2 eetlepels per maaltijd. De diëtiste had een lijst gegeven waar verschillende mogelijkheden op stonden. Helaas zit daar niet zo veel variatie in. Ik begon de ochtend met natuuryoghurt van Danone; 2 eetlepels kwamen overeen met een half potje, dus ik kon dat later op de dag nog verder gebruiken. ’s Middags at ik drinkyoghurt van Optimel, wat leuk was aangezien deze een fruitsmaak heeft. ’s Avonds at ik dan de rest van de natuuryoghurt. Ik dronk tussendoor ook nog water en gezeefde bouillon, want er werd aangeraden om nog 1-1,5 liter vocht op te nemen. Deze dag ging het eten redelijk vlot, alleen moest ik na het eten wel veel boeren laten (sorry als dit te veel informatie is 😛 )

Dag 4 mocht ik eindelijk wat vast voedsel eten. Uiteraard was de keuze niet heel groot; aardappelen waren toegestaan in combinatie met groenten en vlees/vis. De groenten mochten enkel broccoli, bloemkool of wortelen zijn, het vlees mocht enkel kip of kalkoen zijn. Alles onder elkaar gemixt en 1 à 2 eetlepels. Het ontbijt moest iets melkachtig blijven, dus koos ik voor de drinkyoghurt. ’s Middags at ik aardappelen met broccoli en kip, ’s avonds at ik aardappelen met bloemkool en kip. Het leek eerder op babyeten 😉 Het smaakte me heel hard om nog eens “vast” voedsel te eten, maar de 2 eetlepels broccolipuree van ’s middags hebben wel heel de dag op mijn maag gelegen. Daarom heb ik ’s avonds maar 1 eetlepel genomen en deze was uiteindelijk ook niet op. Het is wel belangrijk dat je elke maaltijd iets eet, omdat de nieuwe maag hier nog aan moet wennen.

 

Vandaag (zondag, dag 5 na de operatie) kon ik wat meer variëren met mijn voeding. Het ontbijt begon weer met 2 eetlepels drinkyoghurt, wat me smaakte. Als middagmaal at ik terug aardappelen met bloemkool en kip, aangezien ik de dag er voor zoveel last had van de broccoli.

IMG_9703
Fruitmoes uit een knijpzakje

Omdat ik vanaf vandaag ook terug fruit mocht eten, koos ik als avondmaal voor een portie fruitmoes (in de supermarkt hebben ze hier handige knijpzakjes voor). Ik hou wel van fruitige smaken en dit is door de operatie (nog) niet veranderd 🙂 Uiteraard, twee eetlepels.

Ook mocht ik op dag 5 om 20 uur nog een melkproduct eten; hier koos ik voor pudding. Jammie!

IMG_9704
Pudding met zoetstof

 

Een opmerking: de drinkyoghurt is 0% en de pudding bevat zoetstof. Dit is toegestaan volgens de lijst die ik mee heb gekregen van de diëtiste. Alles moet ook een homogene massa zijn, er mogen nergens brokjes in te bespeuren zijn.

Vanaf morgen mag ik ietsje meer beginnen variëren in mijn eten. Nog wel steeds alles fijn gemixt, nog zeker voor 4 weken. Maar we gaan eindigen met een positieve noot: er is ondertussen al 5,6 kg af van mijn startgewicht! 😀

 

Sonda xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s