gastric bypass

Twee weken later…

Ondertussen is mijn GBP bijna 2 weken geleden. Ik ga jullie even vertellen wat dat voor me deed.

Eerst en vooral: ik ben de puree echt al zooo beu! Ik vind het niet zo erg om yoghurt, drinkyoghurt, pudding of een proteïneshake te drinken, want dat bevat nog wel redelijk veel smaak. De puree daarentegen… die bestaat uit aardappelen, kip en groenten (broccoli, boontjes, bloemkool of wortel) en heeft daarnaast ook GEEN smaak. Ik heb aardappelen ook nooit graag gegeten… Ook verlang ik toch naariets waar ik in kan bijten, want nu heb ik niet het gevoel dat ik aan het eten ben. Jammer genoeg duurt deze fase nog enkele weken dus zal het gewoon doorbijten zijn.

Gelukkig laat het getal op de weegschaal wel snel resultaat zien, wat het proces iets makkelijker maakt. Ook in centimeters is er heel wat af gegaan tijdens deze twee weken. Enkel de laatste twee dagen blijft mijn gewicht wat hetzelfde staan. Hopelijk komt daar snel terug verandering in 🙂

Sinds de operatie is er nu 7,9 kg af, met het predieet bijgerekend is er 11,2 kg af. De centimeters zijn ook gedaald:

  • Borstomtrek is van 125 cm naar 118 cm gegaan
  • Tailleomtrek is van 112 cm naar 102 cm gegaan
  • Heupomtrek is van 136 cm naar 130 cm gegaan
  • Omtrek van de dijen is van 84 cm naar 80 cm gegaan
  • Kuitomtrek is van 48 cm naar 44 cm gegaan

Ik ga hier geen foto’s van mijn maaltijden posten, want deze waren eigenlijk heel de week wat hetzelfde. Wel kan zal ik even het schema posten dat ik moest volgen van de diëtiste.

Het start om 08 uur met het ontbijt en eindigt om 20 uur met een tussendoortje voor het slapengaan. Om hier altijd aan te denken heb ik wel verschillende wekkers ingesteld op mijn smartphone, want geef toe, als je eenmaal bezig bent met iets verlies je snel het uur uit het oog.

IMG_9775
Om op regelmatige tijdstippen te eten heb ik verschillende wekkers gezet

Na een bariatrische operatie (zoals een gastric bypass) is het heel belangrijk dat je dagelijks vitaminen inneemt. Dit zijn niet de vitaminesupplementen die je in de supermarkt of bij de apotheek vindt, maar ze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die bariatrische chirurgie zijn ondergaan. De vitaminedosissen zijn aan een veel hoger percentage verwerkt in de supplementen, omdat je na zo’n operatie veel minder opneemt in je lichaam (door de overbrugging via de dunne darm). In het ziekenhuis kreeg ik een staaltje mee van de firma Fit For Me (er zijn ook nog andere firma’s zoals bijvoorbeeld Barinutrics) dat bestond uit kauwtabletten (WLS Forte) en ijzertabletten (Ferro Forte) die éénmaal per dag dienen ingenomen te worden. De WLS Forte bestaan ook in gewone tabletten, daar zit ijzer wel in verwerkt, dus is het niet nodig om extra ijzertabletten in te nemen. Omdat mijn vitamine D ook standaard veel te laag staat, hebben ze ook een proefpakketje Calciumtabletten met vitamine D opgestuurd. Extra medicijnen/pillen betekent natuurlijk ook wel dat er meer plaats wordt ingenomen in je kleine maag. Ik kreeg als tip om de tabletten na de maaltijd in te nemen en desnoods een uurtje te wachten. Zo kan ik wel de voedingsstoffen opnemen van mijn “echte” maaltijden, zonder met een vol gevoel aan mijn maaltijden te beginnen.

Of ik honger heb geleden? Want twee eetlepels per maaltijd is natuurlijk niet veel. Niet echt, tenzij hier iemand aan het koken is… Die geur vult dan het hele huis en laat me denken aan de momenten dat ik ook mee aan tafel zat. Er zijn al veel lekkere dingen gepasseerd die ik dan jammer genoeg moest missen. Maar wanneer ik mijn twee eetlepels puree voorgeschoteld krijg, krijg ik ze niet altijd volledig op. Ik heb vooral veel goesting in verschillende dingen die ik voor mij operatie graag at en heb ook al een lijstje gemaakt met (gezonde) dingen die ik wil proberen over een paar maanden. Eigenlijk niet zo goed van me denk ik, maar ik zal achteraf toch moeten proberen welke dingen nog wel gaan voor mij en welke niet. Dus dan kan ik die evengoed op een lijstje zetten hé 😛 De hoeveelheid aan eten en kookprogramma’s op TV en de foto’s over eten op Instagram helpen natuurlijk ook niet om even NIET aan eten te denken. Nu pas valt me op hoeveel eten er overal te zien is! :-O

Ik vind het vooral moeilijk om thuis te zitten en niets te doen te hebben. Natuurlijk is er altijd wel schoolwerk waar ik me mee kan bezig houden, maar dat is ook niet om heel de dag te doen natuurlijk hé. Kleine wandelingetjes probeer ik ook dagelijks te maken, dat is dan een blokje rond in mijn buurt. Daarna ben ik wel heel moe… Emotioneel heb ik het ook heel zwaar. Eten was mijn (enige) copingmechanisme om met zowat alles om te gaan en dat valt nu weg. CrossFit en yoga doe ik ook héél graag, maar mag ik nu ook enkele weken niet doen (dat is door omstandigheden sowieso al een tijdje geleden). Ik loop hier thuis dus tegen de muren op. Uiteraard ging dit gepaard met heel wat huilbuien (maar degenen die mij kennen weten dat ik ook wel ne bleiter ben) en frustraties.

Nog iets waar ik nu al wat tegenop zie; komende week verjaar ik. Normaal vier ik dat met een uitgebreid etentje en thuis mag ik dan ook kiezen wat er op tafel komt. Dit jaar zal het puree zijn… met enkele uren later drinkyoghurt als dessert…

Maar ja, ik heb er zelf voor gekozen om de operatie te laten doorgaan en ik weet dat ik uiteindelijk wel blij ga zijn met het eindresultaat. Het is nu alleen heel hard tanden bijten en wat op automatische piloot leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s