gastric bypass

Gastric Bypass, 1 jaar later.

Aangezien ik recentelijk mijn éénjarig jubileum vierde na mijn gastric bypass, leek het me wel geschikt om hier nog eens een blogbericht aan te wijden 🙂

Dus. Iets meer dan een jaar geleden besloot ik om een gastric bypass te laten uitvoeren. Niet ineens, maar na weken (zelfs maanden) hier over nagedacht te hebben, besproken te hebben, vooronderzoeken te laten uitvoeren,…

Wit: augustus 2018 – Jeans: februari 2019

Ik kreeg al langere tijd langs alle kanten commentaar over mijn gewicht, en emo-eter als ik ben, begon hierdoor nog meer te snoepen en dus bij te komen. Vaak gestart bij verschillende diëtisten, zonder resultaat. Ook gestart met intensief sporten, gewicht bleef bijkomen. Gelukkig was ik niet, maar er was ook niet zoveel wat mij op dat moment bezig hield. Ik kwam ook niet echt graag buiten toen. Gelukkig heb ik een petekind waar ik af en toe wel mee naar buiten kwam, maar verder beperkte dit zich tot werk, school (ik studeer momenteel voor mijn masterdiploma in de verpleegkunde) en CrossFit-WOD’s/yoga.

Ondertussen is er superveel veranderd, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik vertel hier dadelijk meer over, eerst gaan we terug naar ongeveer een jaar geleden (de operatie is van 3 april 2018 geleden).

De eerste dagen, weken en maanden na de operatie waren aanpassen: ik kon slechts een paar happen eten, af en toe last van dumping (maar dat is nu voorbij), redelijk slap omdat ik niet gewend was om zo weinig te eten + het is ook wel een serieuze operatie, nieuwe eetpatronen aanleren,… Het was enorm motiverend om die kilo’s er te zien af vliegen en ik merkte aan mezelf dat ik terug opgewekter begon te zijn. Ik was nog steeds graag alleen (ook al voelde ik me dan eenzaam), maar ik schaamde me niet meer voor mezelf wanneer ik buiten kwam of op een terrasje zat met vrienden.

Stand van zaken nu: Hopelijk begin ik volgend jaar aan het laatste jaar van mijn master, volgende week begin ik met een nieuwe job, ik ben recentelijk verhuisd naar een andere provincie en ik ben zéér happy in love 😉 ❤

Kortom, ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing, al duurde het heel lang eer ik dit besluit had genomen. Ik heb verschillende mensen uitgevraagd, waarvan ik wist dat zij ook een gbp hadden laten uitvoeren en ik zocht héél veel informatie op + een YouTube-video van de operatie zelf (want voorbereiding is alles!)

IMG_9391
Een week voor de gastric bypass

Vandaag had ik een controle bij de chirurg, naar aanleiding van dat éénjarig jubileum. Momenteel enkel een paar vitaminen (B12 en D) te kort, maar dit was op te lossen met extra supplementen, bovenop de vitaminesupplementen van FitForMe die ik momenteel al dagelijks moet innemen. Mijn cholesterol en versuikerde hemoglobine (Hb1Ac) staan terug op normale waarden, deze waren voor de operatie verhoogd. Ik was op dat moment niet ver van diabetes type 2 verwijderd. Verder ben ik nu in totaal 46,5 kg kwijt en moet ik jaarlijks bloed laten nemen. Consultaties zijn enkel nodig wanneer er zich problemen stellen. Wel moet ik er op letten dat ik zeker geen ontstekingsremmers neem, want deze zijn heel slecht voor het maag-darmstelsel. Ook een maagbeschermer maakt deel uit van mijn dagelijkse medicatie, ik merk ook dat ik mijn eten minder zwaar op mijn maag voel wegen tegenover wanneer ik die niet inneem.

Mijn eindbesluit: Ik ben enorm blij dat ik uiteindelijk de stap genomen heb om een gastric bypass te laten doen. Het vraagt wel een aanpassing van je levensstijl, maar dit went redelijk snel, het gewichtsverlies dat je in de plaats krijgt werkt supermotiverend. Ook voel je jezelf ‘lichter’ en lijken simpele dingen zoals de trappen oplopen veel vlotter te gaan. Ik voel me ook niet meer neerslachtig als ik de weegschaal op moet gaan, maar ben blij met wat ik bereikt heb (met hulp weliswaar, maar toch). Het enige nadeel – vind ik – is dat wanneer je gaat uiteten, je vaak al klaar bent terwijl de anderen nog niet halverwege hun portie zijn. Gelukkig kan je in de meeste etablissementen wel vragen om jouw restje in te pakken, zodat je hier de volgende dagen thuis nog van kan genieten. Dus eigenlijk is dat ook opgelost hé 😉

Als iemand nog twijfelt of overweegt om een gastric bypass te laten uitvoeren mag je me altijd contacteren, ik zal dan proberen om zo duidelijk mogelijk te antwoorden op je vragen.

Hier volgen nog enkele foto’s van hoe ik er tegenwoordig uit zie.

En hier zie je nog eens een voor- en nafoto naast elkaar:

1549465043176

 

Groot verschil hé? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Sonda xx

 

2 gedachten over “Gastric Bypass, 1 jaar later.

  1. Hoi hoi, ik ben woensdag ook geopereerd geweest ben nu bijna een week verder had jij de eerste week ook nog zo veel last van steken aan je linkerkant?
    Groetjes

    1. Hey Zoë! Proficiat! De eerste week na mijn gastric bypass heb ik enorm veel last gehad van mijn buik; dat komt omdat ze lucht inblazen tijdens de operatie, zodat ze meer plaats hebben om te kunnen opereren (en beter zicht op de schermen); maar dit moet op natuurlijke wijze verdwijnen en dat kan wel een dikke week aanhouden. Moest je veel last blijven hebben raad ik wel aan om je arts even te contacteren. Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s