14 maart was het π–dag. “Wat voor dag?”, denk je nu waarschijnlijk. Wel, dit dus:
Wij vierden dit met gebak! Omdat hij wiskunde geeft en deze dag dus niet zomaar kon passeren en omdat ik graag bak. Ik maakte voor hem een brownie met walnoten en versierde die als een piano, want hij speelt ook piano. Pi-ano 😀 (Sorry, ik vond het grappig)
De brownie die ik op 14 maart bakte was niet zo héél goed gelukt, dus maakte ik hem iets later opnieuw. Hier volgt het recept:
Ingrediënten:
- 200 gram pure chocolade + 1 reep pure chocolade
- 100 gram echte boter
- 180 gram kokosbloesemsuiker
- Snuifje zout
- 1 koffielepel vanille-extract
- 3 volledige eieren
- 145 gram volkoren bloem
- 5 gram bakpoeder
- 150 gram walnoten
- Leo-koeken (4 witte, 2 bruine)
- Rood fruit
- Oven
- Bakblik voor brownies
- Spatel
- Mengkom
- Mixer
- Mes
- Staafmixer of hakmolen
- Keukenweegschaal
Hoe maak ik dit nu?
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Smelt de boter en chocolade samen au-bain-Marie of in de microgolfoven
- Voeg de eieren, suiker en zout samen in een mengkom en mix dit tot je een schuimige massa hebt
- Wanneer de boter en chocolade gesmolten zijn, voeg je deze ook toe
- Zeef de bloem en het bakpoeder over de rest van het beslag en spatel alles onder elkaar
- Hak de walnoten in stukken, grof of fijn -wat je zelf het liefst hebt
- Leg een vel bakpapier in het bakblik
- Giet het beslag nu in het bakblik en zorg dat alles mooi verdeeld is
- Zet het bakblik in het midden van de oven, gedurende 30 minuten
- Laat de brownie afkoelen alvorens je gaat versieren, want anders gaat de chocolade van de Leo-koeken te hard smelten
- Als de brownie voldoende is afgekoeld, gaan we hem versieren zodat hij wat op een piano gaat lijken:
- Smelt een kleine reep pure chocolade
- Gebruik 3,5 witte Leo-koek en 2 bruine Leo-koeken
- Snijd 1 witte Leo-koek dus met behulp van een mes in twee, op zijn langst (op de breeklijn)
- Snijd de bruine Leo-koeken in 3 deeltjes door voor en na het logo te snijden en snijd ze dan vervolgens nog eens op de breeklijnen
- Gebruik een mes om de achterkant van deze stukjes wat in te smeren met de gesmolten pure chocolade. Dit gaat als een soort lijm dienen, zodat de stukjes goed op zijn plaats gaan blijven
- Leg nu eerst een laag van de witte Leo-koeken over de breedte van de brownie
- Nu ga je in ‘pianopatroon’ de korte, bruine Leo-koekjes leggen
- Giet de overschot van de gesmolten chocolade achter het piano gedeelte
- Versier het vrije vlak nu nog met het rode fruit
Smakelijk!
Sonda xx